Boeken


De Laatste Zaterdag

De kleedkamer met de groezelige douches, het klikken van de noppen in de gang, de geur van gras. Voetbal zit in Sjaak Vievers DNA. Met de briljante Foort vormt hij de ruggengraat van het vijfde. Samen beleven ze kampioenschap en degradatie, het EK-succes van 1988 en de WK-deceptie van 1990, de zon- en wijnovergoten voetbaltrip naar Tsjechië,  verregende wedstrijden aan de stadsrand,  kameraadschap en overspel.

Terwijl Foort van de ene op de andere dag niets meer van zich laat horen en anderen van het eerste uur ‘wegens omstandigheden’ stoppen, voetbalt Sjaak verder. Tot het verjongde vijfde hem subtiel te kennen geeft dat zijn voetbaldagen zijn geteld. Sjaaks afscheidswedstrijd wordt een reünie. Nog één keer komen de oudgedienden van het vijfde bijeen: de vrienden én rivalen die elke zaterdag hun tas op het stuur gooiden en er vol voor gingen. Nog één keer, tot diep in de ontsporende derde helft.

Enclave Volendam

Volendam, roemrucht vissersdorp aan het IJsselmeer. Landelijk bekend van de palingsound, de cafébrand en het cokegebruik, in het buitenland gezien als hét symbool van Holland. Maar hoe typisch Hollands is Volendam eigenlijk? Waar liggen de wortels van het toerisme? Waar komt de palingsound vandaan? Waarom is het drugsgebruik er zo groot? En wat is Volendammisering? Boudewijn Smid dompelde zich een jaar lang onder in Volendam om te zien hoe het er echt aan toegaat. Hij bezocht de kerken, de kroegen en de kermis; hij ging mee palingvissen en naar het voetbal. Maar bovenal sprak hij veel Volendammers. Smid neemt ons mee op een fascinerende reis door het kleurrijke heden en verleden van een dorp dat bij nadere beschouwing verre van typisch Hollands is. Met Enclave Volendam vertelt hij het grote verhaal van het kleine dorp.

Bestel Enclave Volendam

Een goede zoon, van Boudewijn Smid

Een goede zoon


Krijn Sterveling is de oogappel van zijn moeder Lenna; hij verjaagt haar eenzaamheid met zijn jongenslach. Dat zijn moeder meer en meer opgaat in het pinkstergeloof, kan Krijn niet deren. Hij doet enthousiast mee met de wervingsacties in het polderdorp waar het gezin Sterveling is komen wonen. Tot de dag aanbreekt dat Lenna Krijn opdracht geeft zijn vader te doden.
Jaren later dringt de zonderlinge studente Doris zijn leven binnen. Zij daagt hem uit de godsdienstwaanzin van zijn moeder te ontrafelen. In de ban van Doris duikt Krijn in zijn moeders verleden, met verregaande consequenties.

In Een goede zoon vervlecht Boudewijn Smid in meeslepende stijl twee onconventionele liefdesgeschiedenissen. Een goede zoon is het verbijsterende verhaal over een moeder, een zoon, alles wat hen bindt en alles wat hen uiteendrijft.

Bestel Een goede zoon

Op de helling

Vijf vrienden vieren jaarlijks de week van de vrijheid in Frankrijk. Ver weg van de dagelijkse routine, weg bij hun vrouwen en kinderen bedwingen ze op professionele racefietsen Alpen- en Pyreneeëncols en dopen hun prestaties in bier en wijn. Mannen onder elkaar – dat staat borg voor ombekommerd vermaak en ongecompliceerde verhoudingen. Of toch niet? Naast innige vriendschap woedt er namelijk competitie en onderhuidse afgunst.

Het allerhevigst doet dit zich voor tussen de opportunistische levenskunstenaar Jaap en de contemplatieve, misschien zelfs wat wereldvreemde Thomas. Deze voelt zich maatschappelijk en sportief inferieur aan Jaap. De ooit intense vriendschap is door de jaren heen getransformeerd in een ziekelijke rivaliteit.

Dan oppert een van de vrienden het onzalige idee om als kroon op het tienjarige jubileum La Marmotte te gaan fietsen. Met beklimmingen van de Croix de Fer, de Télégraphe, de Galibier en afsluitend de Alpe d’Huez is dat de zwaarste prestatiekoers die er is. Als de vijf titaantjes besluiten de uitdaging aan te nemen, bekruipt Thomas nog een ander idee. Hij, matig getalenteerd renner, zal zich suf gaan trainen om als eerste van de groep de monstertocht te voltooien. Maar vooral: Jaap te verslaan. Daarmee wil hij hem betaald zetten voor zijn nooit aflatende bewijsdrift, zijn leugens, zijn egocentrisme. De rivaliteit tussen de twee vrienden escaleert op de steile hellingen van La Marmotte…

Bestel Op de helling

De geur van gras
Het voetbalhandboek voor de amateur

Wie dekt de linksback als de tegenstander 4-4-2 voetbalt? Kunnen amateurs uit de reserve derde klasse ook knijpen? Is koppen slecht voor je hoofd? Hoe maak je van pakweg vijftien uiteenlopende karakters een team? Hoe ga je om met agressie in het veld?

In De geur van gras het voetbalhandboek voor amateurs geven Vincent de Breij en Boudewijn Smid, zelf geen onverdienstelijke voetballers in het vijfde zaterdagelftal van de Amsterdamse vereniging Swift, antwoord op al deze prangende vragen. Het voetbalhandboek dat zij hebben geschreven is een standaardwerk waarvan iedereen denkt: ‘Hé, was dat er niet allang?’ Hoe merkwaardig ook, maar een dergelijk boek bestond nog niet.

Wat er wel bestaat? Tientallen boeken over spelconcepten en trainingstechnieken. De meeste in treurigstemmend jargon geschreven, met het profvoetbal als uitgangspunt. Geen enkel voetbalboek richt zich expliciet op de echte liefhebber die in het weekend in weer en wind puur voor het plezier over het veld rent.

Het voetbalhandboek is bestemd voor de voetballer die meer uit zijn hobby wil halen. Het behandelt alle aspecten van het amateurvoetbal. Natuurlijk de tactiek en techniek, maar ook randzaken als voetschimmel, seks voor de wedstrijd, het ideale gewicht, de derde helft en de verzorging van voetbalschoenen. Het is niet geschreven vanaf de zijlijn, maar vanuit de (veld)ervaring van Swift 5, een team zoals er duizenden in Nederland zijn. De geur van gras is bovendien geschreven met humor en relativering, en het is gelardeerd met praktijksituaties. Kortom: een boek voor vóór en na de wedstrijd.

  • Over deze site

    Dit is de website van schrijver/journalist Boudewijn Smid.

  • Admin