goudhaantje

Posted on December 6, 2016
Filed Under Uncategorized | Leave a Comment

De dijk voor het huis is wit uitgeslagen. In de kale meidoorn die mijn tuin begrenst landt een goudhaantje en ik moet aan Johnny Rep denken. Een goede vriend van me is fan van Johnny, maar hij houdt ook van Wim Kok en vindt populieren de mooiste bomen die er groeien.
Een goudhaantje is de kleinste Europese vogel en bovendien monogaam. Dat is Johnny Rep niet. Toch werd hij een goudhaantje genoemd, omdat hij vaak op belangrijke momenten scoorde. Ik herinner me een goal tegen Schotland.
Een jaar of twintig geleden trof ik Johnny Rep in café Scholten in Amsterdam. Het was maandagochtend tien uur. Mijn kantoorgenoot en ik hadden besloten eerst maar eens een uurtje te gaan biljarten alvorens de werkweek bij de horens te vatten.
Bij binnenkomst zagen we Johnny Rep, aan de bar. Zijn rug was nog even recht als vroeger. Op zijn gezicht lag een tevreden glimlach, ondanks zijn rode hoofd en zwemmende ogen. Om hem heen hingen een paar vrienden en een paar vrouwen. Wij begonnen te biljarten alsof er niets aan de hand was. Een ding wisten we zeker: vroeg of laat zou Johnny langskomen, want het biljart bevond zich tussen de wc en de bar.
Het duurde niet lang. Johnny groette vriendelijk, deed zijn ding en op de terugweg bleef hij even staan. Ik miste een simpele carambole.
‘Maandagochtend,’ verontschuldigde ik me.
Johnny knikte vermoeid: ‘Vertel mij wat. Ik heb mijn bed nog niet gezien.’
We keken hem vragend aan.
‘Gisteren gewonnen,’ verduidelijkte hij.
‘Welke club train je tegenwoordig?’ vroeg mijn biljartmaat. Dat-ie niet meer voetbalde, wisten we wel.
Johnny keek peinzend naar het groene laken en schudde haast onmerkbaar zijn hoofd.
‘Zwarte Schapen,’ mompelde hij en liep door naar zijn vrienden.

Comments

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

  • Over deze site

    Dit is de website van schrijver/journalist Boudewijn Smid.

  • Admin