de laatste zaterdag

Posted on August 11, 2016
Filed Under Uncategorized | Leave a Comment

Op 27 oktober verschijnt De laatste zaterdag. Voor zover ik weet de eerste Nederlandse voetbalroman.

De kleedkamer met de groezelige douches, het klikken van de noppen in de gang, de geur van gras. Voetbal zit in Sjaak Vievers DNA. Met de briljante Foort vormt hij de ruggengraat van het vijfde. Samen beleven ze kampioenschap en degradatie, het EK-succes van 1988 en de WK-deceptie van 1990, de zon- en wijnovergoten voetbaltrip naar Tsjechië,  verregende wedstrijden aan de stadsrand,  kameraadschap en overspel.
Terwijl Foort van de ene op de andere dag niets meer van zich laat horen en anderen van het eerste uur “wegens omstandigheden” stoppen, voetbalt Sjaak verder. Tot het verjongde vijfde hem subtiel te kennen geeft dat zijn voetbaldagen zijn geteld. Sjaaks afscheidswedstrijd wordt een reünie. Nog één keer komen de oudgedienden van het vijfde bijeen: de vrienden én rivalen die elke zaterdag hun tas op het stuur gooiden en er vol voor gingen. Nog één keer, tot diep in de ontsporende derde helft.

Comments

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

  • Over deze site

    Dit is de website van schrijver/journalist Boudewijn Smid.

  • Admin