bovenbuurman

Posted on January 15, 2016
Filed Under Uncategorized | Leave a Comment

Bij Gall & Gall liep ik tegen de man aan die vroeger boven me woonde. Toevallig (eigenlijk was het helemaal niet zo toevallig, maar dat is een ander verhaal) hebben we ooit na elkaar op hetzelfde wetenschappelijke instituut gewerkt. Mijn slaapkamer was recht onder de zijne. Als zijn vriendin op bezoek was, hoorde ik hem klaarkomen met een grom. Mijn vroegere bovenbuurman trok drie witte wijn uit de schappen, ik nam de rode die in de aanbieding was.
Ik zei: ‘Ik ken u.’
Over zijn bril heen keek hij me aan. Hij loenste een beetje.
‘Ik jou ook,’ zei hij. ‘Maar dan zonder baard.’
Hij draaide zich om en zette de drie flessen op de toonbank.
‘Eerst maar eens twee proberen,’ zei hij tegen de slijter en zocht in zijn portemonnee.
‘Doe maar twee,’ besloot hij. De slijter zette een fles opzij.
‘Ik had die crisis voor deze ook al voorvoeld,’ zei hij. ‘De oliecrisis.’
Ik keek hem niet begrijpend aan.
‘Daar hebben we het toen over gehad, weet je nog?’
‘Mag ik ook twee blikjes Jupiler erbij,’ vroeg ik de slijter.
‘Ik wil straks nog wat met je bespreken,’ zei de oude buurman, terwijl hij de flessen opborg in zijn rolkoffer. Hij wachtte tot ik mijn drank afgerekend had en liep voor me uit naar buiten. Hij was kleiner en krommer dan ik me herinnerde. Bij mijn fiets hielden we halt.
‘Het kabinet Den Uyl gaf jou hoop, dat weet ik nog.’
‘Het kabinet Den Uyl?’ vroeg ik.
‘Ja, jij was toen werkloos toch?’
‘In de jaren zeventig zat ik op de lagere school.’
Hij staarde langs me, in de richting van de AH. ‘Daarna werd alles grijs, na Den Uyl.’
Ik keek naar zijn volle baard.
‘Gaat het goed met je?’ vroeg ik bij wijze van afronding.
‘Ja,’ zei hij beslist. ‘Op mijn vijftigste afgekeurd en nog steeds druk met de wetenschap.’
‘Nog altijd?’ zei ik. ‘Dat is goed om te horen.’ Ik stak mijn hand uit. ‘Tot de volgende keer.’
‘Goed,’ zei hij. ‘Ik kom hier geregeld.’

Comments

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

  • Over deze site

    Dit is de website van schrijver/journalist Boudewijn Smid.

  • Admin